Onze club

SHOTOKAN KARATE KERMT

SHOTOKAN KARATE KERMT vzw bestaat ruim 37 jaar.

Uiteraard zijn we onze stichter – Dirk Sente – dankbaar die destijds, vanuit zijn fascinatie voor oosterse gevechtssport, samen met een aantal vrienden onze club heeft gesticht. Wat ons betreft het beste idee dat hij ooit gehad heeft.

Maar laat ons niet te lang stil staan bij het verleden, we richten ons liever op het heden.

Karate Kermt telt bijna 90 leden. Zeker niet slecht voor een karateclub. Leden van 7 tot 77 jaar …

Door de jaren heen is Karate Kermt een sportclub geworden op alle vlakken.

Gediplomeerde trainers, een dynamische jeugdwerking, gemotiveerde volwassenen en alle bijhorende nevenactiviteiten: ledenweekends, spaghettiavond, daguitstappen, jeugdstage, …

Vanuit de wijde Kermtse omgeving komen er bij ons mensen trainen. Zowel onze eigen leden, als karateka’s uit bevriende clubs.

 

Waarom kiezen voor Karate Kermt?

In de eerste plaats kan je bij ons Shotokan-karate (Kase Ha Shotokan Ryu Karate Do) leren. Karate wordt vele eigenschappen toebedeeld. Ieder kan voor zich uitmaken waarom hij of zij karate wil leren. Vele elementen die je bij ons terug kan vinden zijn eigen aan sport.

In eerste instantie zien wij karate als complete en degelijke sport.

Specifiek bij karate is wel dat bepaalde waarden hoog in het vaandel gedragen worden: eerlijkheid, hoffelijkheid, moed, etiquette en zelfcontrole.

Karate is immers in essentie een zelfverdedigingmethode. Men leert dus weerbaarheid. Niet enkel fysiek, maar ook mentaal. Men wordt zelfbewust, leert problemen aanpakken, om te gaan met druk en uit moeilijke situaties geraken. Maar zelfverdediging trainen betekent ook zich in situaties begeven waarbij men zichzelf of anderen fysiek kan kwetsen. Het is dus nodig dat men de ernst en het risico hiervan inziet. Men moet zeer geconcentreerd werken, de nodige moed opbrengen, de partner respecteren. Zonder deze basiselementen zou karate trainen onmogelijk zijn.

Het competitieve aspect van karate is slechts een klein onderdeel van het karate-do. Het is slechts een minderheid van de karateka’s die de stap zetten naar het wedstrijdkarate.

Karate Kermt kiest bewust voor geen competitie. Prestaties leveren in het kader van competitie is niet onze eerste keuze. Tegenwoordig moet er al genoeg gepresteerd worden, overal en altijd.

Daarom promoten wij karate als sport & lifestyle.

Verwaarlozen we daardoor ons karate? Neen, integendeel. We trainen karate volgens de tradities van het karate-do. Om een nieuwe graad (gordel) te verdienen ligt voor iedereen de lat even hoog.

Wel kan iedereen bij ons terecht op zijn eigen tempo, met zijn eigen gedrevenheid, volgens zijn eigen kunnen. Eens een training missen is geen probleem.

Zelfs het kennismaken met wedstrijdkarate stimuleren we. Elk jaar bieden we onze jeugd een tweetal interclubwedstrijden aan. Op die manier kan iedereen eens proeven van het wedstrijdkarate.

Karate Kermt is geen mystiek ‘oosters budo centrum’. Wij willen een club zijn, waar iedereen zich welkom voelt en op een plezante manier kan sporten, met respect voor de karate-do.

 

JEUGDWERKING KARATE KERMT

Een woordje apart over onze jeugdwerking.

Met veel plezier kunnen wij zeggen dat we een uitgebreide jeugdwerking hebben. We hebben een jeugdafdeling opgebouwd met een 50-tal kinderen tussen 7 en 14 jaar. Dit is goed, want de jeugd is de toekomst!

Waarom zou een kind karate trainen? Om te leren vechten?

Nee hoor, in tegendeel. De kinderen leren zich tijdens het beoefenen van karate zowel lichamelijk als mentaal ontwikkelen.

Tijdens een training werken we aan verschillende aspecten, namelijk kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en behendigheid. Alle oefeningen en technieken worden zowel links als rechts aangeleerd en uitgeoefend.

Op mentaal vlak leren de kinderen om door te zetten en steeds opnieuw te proberen. Respect voor zichzelf en voor anderen is een belangrijk gegeven binnen karate.

Een training bestaat uit verschillende onderdelen.

Meestal beginnen we met kihon. Dit betekent dat we stoot-, slag-, trap- en afweertechnieken individueel inoefenen.

Nadien komt er een gedeelte waarbij we de geleerde technieken gaan toepassen. Dit noemt kumite. De karateka’s leren om met controle en beheersing de technieken uit te voeren tegen één of meerdere partners.

Tot slot is er ook kata. Tijdens het uitvoeren van een kata houden we een schijngevecht. Stijl, kracht, precisie, concentratie zijn elementen die hierbij belangrijk zijn.

Zoals je leest is een karateles opgebouwd uit verschillende aspecten die we met onze jeugd op een speelse manier aanbrengen en inoefenen.

De trainingen worden gegeven door gediplomeerde trainers.

Naast de wekelijkse trainingen zijn er nog andere, leuke activiteiten.

De kinderen kunnen twee keer per seizoen kennis maken met het wedstrijdgegeven. Daarnaast organiseren we ieder jaar een leuke, gezellige jeugdstage (weekend). Ook is er onze jaarlijkse demonstratie, een daguitstap, …

Interesse? Goesting? Kom dan zeker eens langs tijdens onze initiatiemaanden.

Ben je effectief 7 jaar of ouder (tot 14 jaar) dan kan je beginnen trainen bij ons. Dat kan enkel tijdens de maand september of februari van het seizoen.